De raad denkt - naar aanleiding van de opdracht die hij zich zelf heeft verstrekt in het Raadsprogramma 2018-2022 - al een jaar over een verbetering van onze werkwijze als raad. Er is een werkgroep Werkwijze Raad ingesteld. De werkgroep stelt thans voor om vanaf januari 2020 het vernieuwde BOB-model (Beeldvorming, Oordeelsvorming en Besluitvorming) voor een periode van 6 maanden in te voeren.
Op 1 januari 2020 treedt de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren in werking. Landelijk is een werkgeversvereniging voor gemeentelijke gemeenschappelijke regelingen opgericht. Om een lidmaatschap met die werkgeversvereniging aan te gaan hebben gemeenschappelijke regelingen instemming nodig van deelnemers aan de gemeenschappelijke regeling. Van Laborijn en ODA is het bericht ontvangen dat hun algemeen besturen willen deelnemen aan de opgerichte werkgeversvereniging. De gemeenteraad heeft de mogelijkheid om wensen en bedenkingen in te dienen. Voorgesteld wordt hiervan af te zien.
De raad is akkoord gegaan met de Regionale kwalitatieve toetsingscriteria woningbouw in de Achterhoek. Er is nu een lokale verdieping gemaakt voor de behoeftebepaling en een procedurevoorstel om 2x per jaar ingediende initiatieven te beoordelen. Alleen transformatie van karakteristieke panden hoeven niet te wachten. De beoordeling zal in hoofdzaak plaatsvinden op basis van de kwaliteit van de nieuwbouwplannen en niet zozeer op de kwantitatieve behoefte.
De raad heeft gevraagd om een voorstel over de mogelijkheden om opnieuw aan te sluiten bij een kringloopbedrijf en daarbij in te zetten op een kleine vergoeding bij het ophalen van spullen aan huis met inzet van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt. Het college heeft gesprekken gevoerd met 3 kringloopbedrijven. Daaruit komt naar voren dat er al wordt voorzien in een haalservice. De partijen staan in beginsel niet afwijzend tegenover het inzetten van (meer) mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Het college is van oordeel dat de inwoners binnen de gemeente voldoende mogelijkheden hebben om hun goede herbruikbare goederen op te laten halen of weg te brengen. Daarom wordt voorgesteld niet opnieuw aan te sluiten bij een kringloopbedrijf.
Dit voorstel betreft het overdragen van de aandelen in AGEM Gemeentelijke Energie B.V. van de Coöperatie AGEM naar de gemeenten zodat de gemeenten direct zeggenschap krijgen in de rechtspersoon die hen voorziet van gas en elektriciteit.
Door alle ontwikkelingen van de afgelopen jaren, is het nodig om de verordeningen in het kader van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo) en de Jeugdwet te actualiseren. Daarnaast vraagt de transformatie om een meer integrale aanpak binnen het sociaal domein. De regelgestuurde en aanbodgerichte werkwijze wordt ingeruild voor een oplossings- en vraaggerichte aanpak over de taakvelden heen, waarbij de inwoner centraal staat. Hiervoor gaat de gemeente werken met de omgekeerde toets. De regels in de nieuwe verordening Sociaal Domein geven uitdrukking aan de bedoeling van de wetten in het sociaal domein: de inwoner heeft de regie en de gemeente ondersteunt waar nodig met passend maatwerk dat domein-overstijgend is.
Het Plan van Aanpak Duurzaamheid beschrijft hoe de duurzaamheidsambities van de gemeente Aalten in de komende jaren worden waargemaakt. Voorgenomen beleid, projecten, regelingen en maatregelen zijn verzameld in een actielijst waarbij per actie is aangegeven hoeveel emissie wordt vermeden (in kg. CO2), wie er betrokken zijn en welke kosten er mee gemoeid zijn.
De huidige verordening uit 2016 moet worden aangepast als gevolg van het per 1-1-2019 inwerking getreden Rechtspositiebesluit decentrale politieke ambtsdragers en de bijbehorende ministeriële regeling